Obveznosti staršev do vrtca

Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape

Starši morajo ob vključitvi otroka v vrtec predložiti potrdilo pediatra o zdravstvenem stanju otroka in ob spremembi otrokovega zdravstvenega stanja na te spremembe opozoriti vzgojiteljico.

Vrtec in starši pred vključitvijo otroka v vrtec podpišejo pogodbo o določitvi medsebojnih pravic o obveznosti staršev in vrtca.

Plačilo staršev za programe vrtca

Plačilo staršev se določa na podlagi Pravilnika o plačilih staršev za programe v vrtcih, ki ga je izdalo Ministrstvo za šolstvo in šport (Ur. l. RS št. 44/1996 in spremembe). Plačilo staršev določi Center za socialno delo na podlagi lestvice, ki ugotavlja višino plačila glede na povprečni mesečni dohodek na osebo na podlagi lestvice, ki starše razvršča v razrede.

Starši, ki imajo v vrtcu dva ali vel otrok, z uveljavitvijo Zakona o uravnoteženju javnih financ plačajo 30% plačila za drugega otroka, ki jim je bilo določeno kot znižano plačilo vrtca, za vsakega nadaljnega so oproščeni plačila vrtca. Starši plačajo največ 77% cene programa, v katerega je otrok vključen. Plačilo 77% cene je polno plačilo staršev. Staršem, ki ne uveljavljajo znižanega plačila, vrtec izstavi račun v višini polnega plačila. Za uveljavitev znižanega plačila programa izpolnite vlogo za uveljavitev pravic iz javnih sredstev, ki je dostopna na naši spletni strani, pristojnem ministrstvu in na državnem portalu E-uprava.

Z novelo Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (Uradni list RS, št. 99/13) se je namreč obdobje veljavnosti znižanega plačila spremenilo, in se po novem dodeli za obdobje enega leta in ne tako kot sedaj, za koledarsko leto.

Starši so dolžni poravnati račun v roku osmih dni po izstavitvi položnice za pretekli mesec.

Drobcene snežinke bele
so vso zemljico odele.
Naj le spi,
naj le spi.
Naj počiva
gozd in njiva,
saj je novoletni čas,
ko nam vlada dedek Mraz.

Zdravo in uspešno 2024