Aktualni jedilniki za vse enote

Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape

Prehrana v otroškem obdobju je zelo pomembna, saj se takrat telo razvija in se oblikujejo prehranske navade otrok. Naš cilj v vrtcu je razviti zdrave prehranske navade, ki jih bo otrok razvijal skozi vse življenje, zadostiti zadosten vnos hranilnih snovi, s čimer se pokrivajo energetske in fiziološke potrebe otroka. Prehrana, ki jo zagotavljamo v vrtcu, mora biti uravnotežena, varovalna, varna, kakovostna in zdrava. Pri tem so nam v pomoč veljavni dokumenti s področja prehrane.

Zdrave prehranjevalne navade pri otroku oblikujemo s skupnim načrtovanjem prehrane, s skupnim uživanjem jedi, potrebno je skrbeti za prijetno vzdušje pri prehranjevanju ter otroka spodbujati k temu, naj hrano poskusi kljub temu, da je še ne pozna. Otrok pri prehranjevanju velikokrat posnema odrasle, zato moramo biti na omenjene dejavnike, ki vplivajo na odnos do hrane pri otrocih, posebno pozorni.

Z namenom, da se ne bi širile nalezljive bolezni ter da otroci ne bi zaužili morebitnih alergenih snovi (alergiki), v vrtec ni dovoljeno prinašanje hrane. Več o tem v spodnji zloženki:

V našem vrtcu imajo nekateri otroci različne diete in alergije, povezane s prehrano. Zato je tudi prehrana za otroke z dietami ustrezna glede na njihove potrebe oz. omejitve pri uživanju določenih živil. Najpogostejše diete oz. alergije so naslednje:

alergija na jajca, mleko, oreščke, čokolado, različne citruse, paradižnik, sojo, sezam, med, konzervanse, umetna barvila, gluten, piščančje meso, svinjsko meso, ribe, …

Za otroke, ki potrebujejo dietno prehrano, morajo starši obvezno predložiti zdravniško potrdilo o določeni vrsti diete, sicer otroci niso upravičeni do dietnega obroka.

Vrste živil, ki se uporabljajo kot zamenjave za tista živila, ki jih otroci z alergijami ne smejo uživati

Celiakija: kruh brez glutena, moka brez glutena, ostali izdelki, ki ne vsebujejo glutena (riž, ajda, proso)

Alergija na mleko: sojin napitek, rižev napitek, ovseni napitek, sadni napitki

Alergija na jajca: brezjajčne testenine, biskvit brez jajc, palačinke brez jajc, ostali izdelki in pecivo brez jajc

Ostale alergije: zamenjave živil, ki ne vsebujejo snovi, katerih otrok z dieto oz. alergijo ne sme uživati.